skip to Main Content

Voor veel Nederlanders was 2017 een erg lucratief jaar. Dat was te danken aan de opkomende handel in de cryptocurrency. De cryptocurrency markt heeft in 2017 een gigantische opmars meegemaakt. Het is daarom voor veel mensen een mooi moment om hun cryptocurrency te verkopen. In dit artikel bespreken we hoe je de cryptocurrency kunt verkopen.

Moet je je cryptocurrency verkopen?

Steeds meer mensen gaan zich verdiepen in deze vorm van investeren en dat heeft weer een positieve invloed op de gehele markt. De verwachting is dat de cryptocurrency markt in 2018 ook nog een flinke stijging mee gaat maken. Veel mensen vragen zich dan ook af waar deze hype gaat stoppen.

Het handelen in cryptocurrency is in feite een vorm van speculatie op een gunstige koers van de desbetreffende digitale munteenheid. De koers van een digitale munt wordt door zéér veel variabelen bepaald.

Aan de ene kant is dat fijn, maar aan de andere kant is het ook gevaarlijk. Doordat er zoveel variabelen zijn, bestaat er altijd een kans dat de markt drastisch in elkaar zakt. In jargon wordt dit een correctie genoemd.

Elke investeerder maakt vooraf een keuze; ga ik short term of ga ik long term? Short term betekent in feite dat een persoon op korte termijn winst wil behalen. Dat is mogelijk door op bijvoorbeeld maandag een bepaalde hoeveelheid van een digitale munt te kopen.

Vervolgens wordt op dinsdag deze munt weer verkocht. Tegen een hogere koers uiteraard. Deze manier van speculeren is risicovol, omdat de koers in korte tijd ook flink kan dalen.

Het kopen van cryptocurrency hebben wij in een ander artikel reeds toegelicht. Maar, hoe zit het verkopen van digitale munten exact in elkaar?

Je crypto verkopen op de exchange

Ook bij verkopen van je digitale munten dien je gebruik te maken van één van de exchanges zoals Bitvavo. Het is bij die exchanges mogelijk om je digitale munten tegen de, op dat moment, geldende koers te verkopen. Hierbij is het wel aan te raden om goed op een eventuele fee te letten. De meeste exchanges rekenen een bepaalde fee indien je je cryptocurrency verkoopt.

Zodra je je cryptocurrency verkocht hebt, zijn er twee mogelijkheden:

  • Je hebt je cryptocurrency verkocht en in ruil daarvoor een x hoeveelheid Bitcoins gekregen. Op je exchange heb je dan dus alsnog een digitale munt in je bezit; de Bitcoin.
  • Je hebt je cryptocurrency verkocht in ruil voor fiat. Fiat is de term voor regulier geld.

Als je je cryptocurrency verkocht hebt voor fiat, is het noodzakelijk om dat geld over te maken naar je bankrekening. Ook hierbij dien je gebruik te maken van een exchange. Overigens blijkt in de praktijk vaak dat bovenstaande mogelijkheden gecombineerd worden. Een persoon verkoopt namelijk een altcoin tegen de koers van de Bitcoin. Vervolgens worden de Bitcoin ingeruild voor fiat.

Het belangrijkste bij het verkopen van je cryptocurrency is om het juiste moment te bepalen. Dat is echter zeer lastig. Het is daarom noodzakelijk om soms genoegen te nemen met veel winst, terwijl (achteraf gezien) de winst nog hoger had kunnen zijn. Dat is echter part of the game. Anderzijds is het belangrijk om goed op de eventuele fees te letten die gerekend worden door de exchanges.

cryptocurrency verkoop

Speculeren op een daling

Je hebt ook de mogelijkheid om te profiteren van een daling op een cryptocurrency. Wanneer de koersen kelderen is het dus niet verplicht om al je cryptocurrencies direct te verkopen. Je kan deze daling namelijk dekken via een online broker.

Bij een online broker heb je namelijk de mogelijkheid om short te gaan.Wanneer je tegelijkertijd ook cryptocurrencies bezit, verzeker je jezelf eigenlijk tegen een daling van de betreffende cryptocurrency.

Wanneer je dat wilt kan je uiteindelijk natuurlijk ook de beslissing nemen om je cryptocurrency te verkopen en om alsnog short te gaan. Wanneer je dit doet profiteer je dus van het ineenstorten van een cryptocurrency.

Wil je ook short in een cryptocurrency? Dit kan bij een online broker! Klik hier om een account te openen bij Plus500 (en ontdek de mogelijkheden om short te gaan op CFD cryptocurrencies. Bedenkt dat het handelen in cryptocurrencies altijd risico’s met zich meebrengt! 86% van de retailbeleggers verliest geld met CFD’s.

There is something wrong with the API Back To Top